Moartea misterioasă a unei tinere, despre care se bănuieşte că s-ar fi sfârșit de prea multă muncă, schimbă definitiv destinul mai multor oameni: un blogger timid cu vise de revoluţionar şi ambiţii de regizor, un şef de departament cu convingeri ferme despre viaţă şi muncă şi un artist neştiut care locuieşte în ghena unui bloc şi vede lucruri miraculoase. Ba chiar şi viaţa unui motan de apartament care descoperă bucuria libertăţii…

Poveștile lor suprapuse alcătuiesc un puzzle al lumii în care trăim, în care se amestecă goana după joburi, febra blogurilor şi a lumii virtuale, relaţii ratate, colaje ale Epocii de Aur, un oraş de provincie ruinat, un Bucureşti haotic şi zgomotos, micul univers din jurul unui bloc fost-socialist, lumea văzută de un om care a trăit toată viaţa la marginea ei şi obsesia revoluţiilor nefăcute.

Deadline (Curtea Veche Publishing 2010, 2011) este inspirat din două cazuri reale, cel al Ralucăi Stroescu (o angajată a unei companii multinaţionale, moartă în 2007) şi al lui Ion Bârlădeanu (un artist pop recent descoperit, care a locuit într-o ghenă de bloc).

 

coperta Deadline

“Dramă middle class care surprinde toate obsesiile tehno-eco-bio ale unei generaţii captive între munca de birou şi viaţa de blog, Deadline este, prin construcţia inteligentă şi sofisticată a unei poveşti cu mai multe planuri, prin stilistica variată şi bine stăpînită, plus cîteva găselniţe reuşite, un debut remarcabil şi unul dintre cele mai bune romane ale anului 2010.” (Marius Chivu, Dilema Veche)

“Îngăduiţi-mi un artificiu retoric: cartea Adinei Rosetti are o mare meteahnă, anume aceea că este atât de bine scrisă, de constant bine scrisă, încât, purtaţi de muzica frazei, se întâmplă să trecem pe lângă personaje şi să uităm, preţ de o clipă, de poveste.” (Daniel Nicolescu, Time Out)

“Stăpânind la perfecţie mai multe registre stilistice, cu ironie şi un umor precis dozat şi de cea mai bună calitate, la numai 31 de ani autoarea reuşeşte să trimită în „realitatea” ficţiunii irizări de fantastic al cărui firesc nu este întîlnit decît la marii scriitori.” (Razvan Petrescu, scriitor)

“Adina Rosetti scrie frumos. Construieste cu ingeniozitate, cu precizie si siguranta, te captiveaza si te stapaneste, iti arata clar ca ai in maini lucrarea unui autor care stie ce vrea sa spuna si cum sa spuna. Pe scurt, pentru un volum de debut, “Deadline” este mult prea bun.” (Cristina Mitrea, www.4arte.ro)

“Deadline, un roman al lumii contemporane, scris cu o siguranţă a tonului şi o precizie a construcţiei epice demne de un scriitor demult consacrat. Autoarea a reuşit ceea ce numai romancierii adevăraţi pot: să pornească de la fapte reale, împletind două poveşti de viaţă diferite, şi să creeze literatură sută la sută, cu o abundenţă a detaliului ce dovedeşte forţa incontestabilă a invenţiei narative. (Luminita Corneanu, România Literară)

“Adina Rosetti nu adoptă tehnici bruscate, care să-i ameţească pe cititori cu flash-uri dintr-o realitate niciodată digerată pe deplin. Dimpotrivă, ţine foarte bine firele unei acţiuni pe mai multe planuri, mărturisind, în feluri diferite, aceeaşi dramă: de-a te consuma fără să te împlineşti”. (Simona Vasilache, Viața Românească)

And the Facebook page

Comanda editia tiparita

Comanda editia eBook

Comanda editia in limba franceza