În copilărie am umplut caiete cu compuneri despre vacanțe extraterestre, iar ceva mai târziu am aterizat la o facultate economică. Până la urmă, am devenit scriitoare și jurnalistă. Am primit premiul “Tânărul Jurnalist al Anului 2007” (secţiunea Cultură), acordat de Freedom House, pentru articolele publicate în Dilema Veche, la care colaborez de peste 16 ani. Am lucrat ca reporter și redactor pentru mai multe publicații (Time Out, Elle Romania, Unica și altele), scriind despre colțurile ascunse ale orașului, despre evenimente culturale și experiențe personale.
Foto: Cornel Brad
N-am uitat niciodată ce visam, cu ochii deschiși, să devin când eram mică: “scriitoreasă”. Deși am publicat două volume pentru adulți (Deadline, roman, și De zece ori pe buze, proză scurtă), am descoperit că cel mai mult îmi place să inventez povești pentru copii. Mi se pare cea mai grozavă meserie din lume, desigur după cea de îmblânzitor de dragoni sau degustător de înghețată!
Am publicat mai multe cărți pentru copii, multe dintre ele premiate pentru ilustrațiile fantastice ale artistelor cu care colaborez. Domnișoara Poimâine, unul dintre personajele mele cele mai dragi, se plimbă prin mai multe povești pentru copii de diferite vârste; câteodată e o fetiță curioasă și răsfățată, alteori o adolescentă rebelă (Cronicile Domnișoarei Poimâine se apropie de al treilea volum).
Am o pasiune pentru vrăjitoare, dragoni și spiriduși neastâmpărați, așa că am scris despre toate acestea într-o carte cu întrebări fantastice. Poveștile despre ființe mici care fac lucruri mari sunt strânse în Cartea Curajului, iar din dragostea mea pentru expresiile ciudate din limba română s-a născut Aiurea-n tramvai, povestea care-l poartă pe Anton în Țara Cuvintelor Anapoda. Experiența atelierelor de storytelling cu un grup de copii de etnie romă din Ferentari s-a transformat în Povestea Kendamei Pierdute, o carte care vorbește despre magia prieteniei și puterea de a schimba lumea.
Atunci când nu scriu, îmi petrec timpul tot printre copii, unde regăsesc întotdeauna curiozitatea, bucuria și pofta de joacă. Predau cursuri de storytelling și scriere creativă sau mă implic în proiectele De Basm – Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți, pe care am fondat-o alături de alte trei autoare și prietene: Victoria Pătrașcu, Iulia Iordan și Laura Grunberg.
Ne-am gândit că e un moment prielnic pentru a ne uni vocile de povestitoare pentru copii – literatura contemporană pentru copii începe să fie, în sfârșit, vizibilă și în România, iar scopul nostru e să o facem și mai vizibilă, să o aducem mai aproape de copii (mai ales de cei din zonele defavorizate). Ne dorim să dezvoltăm un dialog între toți cei care au un cuvânt de spus în ceea ce privește crearea unei cărți frumoase pentru copii și crearea obiceiurilor de lectură (ilustratori, editori, educatori, profesori, părinți etc), să intrăm în contact cu organizații similare din alte țări, să avem proiecte editoriale (visăm la o revistă cu recenzii de cărți pentru copii), și câte și mai câte! Mai multe despre proiectele noastre pe debasm.ro.
În rest, îmi plac marea, cărțile, vacanțele, zilele de poimâine, vorbitul aiurea-n tramvai și mersul prin librării, mai ales alături cei doi copii ai mei, Clara și Anton.
Video:
Selecție de apariții în presă:
adina.rosetti@gmail.com
© 2022 - Adina Rosetti